Ni favorite aku. Kalau kena dengan nasi putih panas-panas lembek sket tu memang mantap laa. Resepi ni dari mak aku yang tercinta. Mari kita layan~
Bahan-bahan
Sotong 5-6 ekor (potong bulat)
3 sudu besar bawang besar (kisar)
3 sudu besar cili boh
Setengah mangkuk air asam jawa
Gula Melaka
Gula
Garam
Minyak
Cara-cara
1. Potong dan bersihkan sotong.
2. Letakkan kesemua bahan kecuali minyak ke dalam kuali.
3. Letakkan kuali bersama bahan-bahan di atas dapur menggunakan api sederhana. Tutup kuali.
4. Setelah kuah agak kering dan pekat, kacau dan masukkkan minyak. Kacau dan biar sebentar.


salam merah........
ReplyDeletesemua minat sotong masak merah ni! memang sedap..:)
salam teratai..
ReplyDeletehehe memang sedap pon.nyum2~