Ni favorite aku. Kalau kena dengan nasi putih panas-panas lembek sket tu memang mantap laa. Resepi ni dari mak aku yang tercinta. Mari kita layan~
Bahan-bahan
Sotong 5-6 ekor (potong bulat)
3 sudu besar bawang besar (kisar)
3 sudu besar cili boh
Setengah mangkuk air asam jawa
Gula Melaka
Gula
Garam
Minyak
Cara-cara
1. Potong dan bersihkan sotong.
2. Letakkan kesemua bahan kecuali minyak ke dalam kuali.
3. Letakkan kuali bersama bahan-bahan di atas dapur menggunakan api sederhana. Tutup kuali.
4. Setelah kuah agak kering dan pekat, kacau dan masukkkan minyak. Kacau dan biar sebentar.
2 comments:
salam merah........
semua minat sotong masak merah ni! memang sedap..:)
salam teratai..
hehe memang sedap pon.nyum2~
Post a Comment