Jan 5, 2011

Sakit Itu Penghapus Dosa

Ni kenapa tiba-tiba pasal sakit ni? Haa bukan aku yang sakit tapi mak aku yang tersayang. Sakitnya nantilah aku kabo ye. Sebab tu lah tak on pon 2-3 hari ni duk jaga mak kat hospital. Tak sempat nak update blog ni. Padahal selama ni macam ni la jugaknya. Haha. Ni biasalah dugaan dalam hidup, sebab tu masa kita senang janganlah sia-siakan, nanti dah sakit baru rasa susah. Kan? Kan? Siapalah suka sakit kan.

Sakit ni dapat uji kita punya keimanan dan kesabaran kita. Ada setengah orang tu, masa sakit la baru nak ingat Tuhan, sebelum ni lupa kot ada tuhan? Ada setengah orang tu, masa sakit marahkan Tuhan sebab bagi dia sakit. Walau macam mana pun keadaan kita, susah senang kita patutnya sentiasa ingat kat Allah dan ingat kita ni hambanya sahaja, Allah suruh buat kita buatlah. 

Sabarlah bila kita sakit sebab sakit itu penghapus dosa. Ni kalau duk marah-marah tak ada jadahnya, jadi terima lah ujian yang Allah berikan tu dengan redha. Hati pun tenang, jiwa pun sihat, nanti cepatlah baik. InsyaAllah.

Rasulullah SAW pernah bersabda bermaksud: “Sesungguhnya seorang yang beriman ketika ditimpa musibah sakit, kemudian Allah menyembuhkannya, maka itu adalah kaffarah (penghapus) bagi dosa-dosa yang dia lakukan sebelumnya, sekali gus menjadi peringatan berharga untuk menghadapi masa akan datang.” (Hadis riwayat Abu Dawud)

Kalau ada orang sakit tu, rajin-rajinlah melawat sebabnya :

Daripada Thauban, Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
"Orang yang menziarahi orang sakit sentiasa berpeluang 'memungut' ganjaran dari syurga sehinggalah ia pulang." (Hadis riwayat Muslim)

       Mak cepatlah sembuh! Kami sentiasa doakan mak :)      








11 comments:

z.u.n.a.i.d.a said...

tOl la MERAH, time dapat sakit @ musibah baru nak ingat tuhan kan!

yeala kita ni manusia biasa, time gumbira, senang xingat pon kat tuhan.

jOm la sesama menziarahi org yang sakit!

MERAH said...

KAK ZUE: hehe.taw tapee.kne ingat slalu kite ni hamba jek.xle wat suke hati jak.hihi.jom3~~!

Breakerz said...

semoga emak kamoo cepat sembuh..

ferry said...

merah..mak sakit ape?semoga cepat sembuh

ferry said...

patut la lama je senyap..kirim salam kat mak kita

MERAH said...

BREAKERZ: ohh trime kasih.doa2 le ni :)

FERRY: ehhh mak kita??sejak ble kite kongsi mak?haha.doa2 la yee.

Anonymous said...

moga cepat sembuh pnMega.

ferry said...

mersh, mak dah sihat?

MERAH said...

uiks sape plak anonymous ni.taw name sbenar lg.wuu -.-

FERRY: alhamdulillah da mkn shat.tp blm spenuhnyee

ferry said...

ferry pun tau jugak pn megawati..erkk

MERAH said...

ehh sibuk je nak kate tau jgak.haha.btol le tu namenye.hehe