Apr 30, 2014

Susahnya nak tegur kawan!

“Dah kau kenapa nak tegur-tegur akuuuuuuu?! Baik sangatlah tuuuuu…”, jerit Limah dengan lantang.

Haaa tak ke payah kalau nak tegur kawan, lepas tu mula sebulan tak bertegur sapa, lunch dinner sorang-sorang. Makan nasi pun tak habiss. So, kebiasaannya ramai memilih untuk diam dari membuka mulut untuk menegur kesalahan si kawan.

Tapiiii.. kalau kita memang betul sayang kawan, tegurlah, tapi kena pandai-pandailah demi nak jaga persahabatan. Biasalah manusia ni ego setinggi gunung, walaupun dah berkawan bertahun tapi bila bab tegur memang panas je rasa. Susah tau, ni kena masuk bab berlapang dada plak, kang panjang pulak jadinya.

Mungkin kalau masa keluar dengan kawan, nampak bajunya mendedahkan lengan, kita buat-buat tarik lengan baju dia dan cakap, “terdedah tangan ni, aurattt. Hihii”, buatlah gaya macam santai-santai gitu, jangan gi bagi lecture plak. Kebanyakan dari kita tahu je apa itu aurat, tapi kadang-kadang macam lupa kan. Dan tegur jangan dikhalayak ramai, saja cakap kuat-kuat bagi satu floor dengar. Isk. Manusia ni akan rasa lebih dihargai kalau tegur senyap-senyap personal gitu, jaga air mukanya.

Kalau kawan free hair, ajaklah gi kedai tudung konon kita nak gi beli tudung. Pasti akan ada kawan yg kata “tudung ni cantik”, kita jawablah, “hang pakai mesti cantik jugokkk. Hehee. Nak? Aku belanjaaa”, haaa dalam hati, “habisss duit akuuuu”. Hahaaa. Apa salahnya mana tau lepas ni dia start bertudung kan.

Haaaa gitulah yg sepatutnya. 2-2 ada tanggungjawab demi keamanan sejagat.


Bab couple pula, kalau dia keluar, tanya biasa buat apa. Gi mana. “Korang ni nak kahwin bila? Tak baik tau berdua jee. Nanti dah kahwin mulalah boring dah asyik berkepit, tak gituuuu”. Mula-mula tunjuk concern (tapi kita memang kena tau perkembangan kawan baru boleh nak tolong nasihat sebagainya). Lepas tu, nasihat sikit-sikit. Nak banyak-banyak pun boleh kalau kawan jenis terima. Manusia ni, biasa suka couple sebab rasa ada orang sayang dan hargai dia, tapi kalau dia betul-betul sayang dan takut kepada Allah, dia tak ada masa nak couple-couple ni. Ini semua dunia, cinta dusta! Gituuuw. 

So bawalah dia kepada Allah. Ajak solat sekali, ngaji, mathurat dan sebagainya.

Tapi tu lah, keadaan bukan senang jadi gini, ia tak semudah disangka. Sangat sukar nak menjalankan amar makruf nahi mungkar kepada sahabat kita sendiri, takut hatinya terluka terguris atau apa-apa lagi lah kan. Tapiiii..jangan lupa kita boleh doakan kepada sahabat kita.

Salah satu doa yang cepat dikabulkan adalah doa kepada saudara-saudara kita tanpa pengetahuannya. Abu Darda' menceritakan bahwasanya Rasulullah bersabda, ''Tidaklah seorang Muslim berdoa untuk saudaranya yang tidak di hadapannya, maka malaikat yang ditugaskan kepadanya berkata, 'Amin'. Dan, bagimu seperti yang kau doakan.'' (HR Muslim)



So banyak-banyaklah doa kalau nak tegur tak reti. Yelah kita boleh tegur sikit-sikit, kalau selalu kang jadi lain plak. InsyaAllah kalau sahabat kita ambil teguran secara positif dan dia willing to change, Allah akan permudahkan urusan dia. Yang penting dia nak ke tidak. Kalau tak nak, kita tegurlah beribu kali, apa pun tak jalannnn.


***************************************************************


Tapi kadang-kadang, kita terlalu takut dan bayangkan dialog yg atas tu, terus tak jadi tegur. Padahal, bila tegur, Limah tak memekik pun. Malah menitiskan air mata syahdu, ada sahabat yang sanggup menegurnya demi nak ke syurga bersama-sama. Tskkk.


2 comments:

marinahunny said...

Kdg2 ada sahabat yg ssh nk terima teguran tp betul kata merah kita tegur dgn cara gurauan scra x lgsung mungkin dia blh terima.

Najib Ariyan said...

saya setuju.... usaha adalah 10%, doa 90%.... jadi usaha tu jangan keterlaluan, hidayah lah yg mengubah seseorang manusia tu