Oct 26, 2011

3 kul







Lokasi : Bilik si anak yang berumur 7 tahun.

Si ibu masuk untuk melihat keadaan puterinya. Tepat jam 9 malam. Masa untuk tidur.

Mama : Dah gosok gigi dah?
Anak : Erm dah mama.
Mama : Ce sini sikit mama nak bau wangi ke tak mulut anak mama ni. Nganga.
Anak : Aaaa..
Mama : kenapa tak bau ubat gigi pun?
Anak : Heee (senyum kambing)
Mama : Haa, gosok gigi kena guna ubat gigi nanti gigi cepat buruk, rosak. Pergi gosok semula.

Si anak berlari-lari anak menuju ke toilet untuk menggosok gigi semula.

Anak : Okay dah maa.
Mama : Bagus-bagus okay meh salam mama. Sebelum tidur along kena buat apa?
Anak : Baca doa tidur, ayatul-Qursi dan 3 kul.
Mama : Tau tak macam mana nak baca?
Anak :  Tahu! Tape biar along baca sendiri.
Mama : Okay okay.

Tiba-tiba mendengar tangisan anak kecilnya yang berumur 9 bulan. Meminta untuk diangkat dari katil di bilik sebelah. Dikendongnya anak kecil itu dengan penuh kasih sayang.

Kemudian mama masuk semula ke bilik anak sulungnya.

Mama : Eh dah habis ke? lajunya baca. Betul ke tidak ni?
Anak : Betullah, doa tidur yang Allahumma bismika ahya wa amutu.
Mama : Ayat Qursi?
Anak : Allahulaa ilaha illallah………….wahuwal aliyyul adzim..
Mama : 3 kul?
Anak : KUL KUL KUL..
Mama : Laaaaa..sapa ajar macam ni niii…
Anak : Hehe (senyum kambing lagi…)



p/s: Ajari anak dari kecil, didiklah mereka mengikut ajaran Islam dan sentiasa meluangkan masa untuk mereka. Anak itu tanggungjawab. Baiknya didikan dari rumah, baiklah jadinya anak itu (insyAllah). Jangan sampai dah besar, terikut-ikut pengaruh tak elok, dah payah nak control.

Mood : rindu mak ayah T.T 

2 comments:

feza said...

kul kul kul.. ^_^

nice entri. anak2 ibarat kain putih, ibu bapa la yang berperanan mencorak nya..

teratai said...

kelakarlah yg 3 kul tu....he,he,he:)
Alhamdulillah menjadi molek anak-anakku:)