Feb 9, 2012

Tutorial Rose Felt Brooch

Assalamualaikum wbt.

Projek felt ni dah mula sejak 6 bulan lalu tapi ni baru betul-betul boleh fokus. Tu pun lagi beberapa hari dah nak habis cuti baru ada kesungguhan nak buat benda alah ni.

Kali ni aku share cara buat ros jenis ni, nanti insyaAllah share bunga lain pula. Benda ni boleh buat sambil tengok tv je pun. Mudah & kos tak banyak.

Nak dapatkan supply craft & felt kat sini :


Aku biasa skodeng kedai dua ni tapi ada juga beli felt, buttons, brads & ribbons kat Adelaide. Takpun cari kat ebay sebab ada je yang murah kat situ.

Kalau siapa-siapa tahu ada kedai kraft-kraft yang murah yang jual benda ni semua jangan la malu-malu inform aku ye! TQ :)

Okay jumlah nengok camne nak buat bunga PINK ni.



Bunga warna PINK tu ye! :)

Perkakas :

Kain felt 
Gunting
Pembaris
Gam UHU/ Hot glue gun
Pins
Beads/mutiara (optional)

Step by STEP : 

Step 1 : Lukis 4 inch circle (radius of 2 inch) on a paper.
Nampak tak sungguh-sungguh aku guna compasses tu :D

Step 2 : Potong kain felt mengikut bulatan kertas.



 Step 3 : Potong bulatan menjadi bentuk melingkar seperti di atas. Potong consistent, supaya space antara lingkaran sama.
Yang ni aku potong terus dari kain felt tu, kalau rasa tak yakin draw it first on the felt/paper.


Step 4: Mula menggulung dari luar, sampai ke tengah dalam (base). Tengah gulung tu letak gam sedikit supaya dia duduk diam.
Step 5 : Sampai ke base/tapak bunga rose, letak betul-betul bawah bunga rose tu, gamkan and you are done!
Adjust mana yang perlu dan patut so that you will have a super pretty blooming rose!




Oh lupa.

Last step : Sematkan dengan kemas, pin di belakang ros anda! 



Optional : Diamond/ Pearl/ Beads!

Jadilah bunga mawar yang indah berpagarkan duri, Jangan biarkan dirimu menjadi sembarangan bunga yang tetap juga indah tetapi,sayang tidak berduri, Apabila tidak berduri , tiada lagi benteng yang dapat melindungi keindahan si bunga dari sewenang-wenangnya didekati sang kumbang. Lantas, tercemarlah keindahan dan murahlah nilainya. Duri mawar itulah ditasbihkan dengan perbatasan aurat, akhlak dan al-haya’. Dengan pagaran duri itu, kilauan warnanya semakin memancar indah dan harum aromanya menyelinap di segenap naluri yang mengundang kekaguman di hati sang kumbang hingga sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekati.





21 comments:

Nisa Dawi said...

guna pearl beads lawa kan...=)
thanks for tuto ni..sbb bg idea untuk guna compasses tu semula utk wat bulatan..huhu..

najwa's said...

santek :) bole try

KaiZeN said...

eh..sangat comel lah.bleh lah nak try buat pasni.tq for the tutor..

RazFiRa said...

comel sungguh teringin nak buat, tapi xtawla ade masa ke tak. huhuhu

Mz Aisya said...

wahh sweety ! thankss for the tutorial. hehe. nk kena wat ni, hias bilik dengan ros ros berduri. hehe

cart kartika said...

cntikla merah..^^

ika tag merah..jum join skali :

http://cartiecacloset.blogspot.com/2012/02/contest-i-love-you-by-rizwan-ewan.html

eyjalukman said...

kreatif :) kita tak reti buat2 kraftangan ni .

teratai said...

nak satu boleh???he,he..

Cik Chokie said...

wow nice lah . macam tu pun bole jadi ros :D

Nisa Shafie said...

nisa dah try tapi xjd.. waaaaaa

MERAH said...

NISA DAWI : guna sume tu menambah seri.hehe.siap pinjam adik py compasses tu sebab nak buat bulatan ikut saiz tu.^__^

NAJWA : Cuba jgn tak cubaaaa :)

KAIZEN : Cuba yee, sng je ni.welcome!

RAZFIRA : Hehee tape tuto ni sentiasa di sini, ada masa buatlah!

MZ AISYA : hehee welcome dear :) ohh duri tu mana lak nak dpt?hihi :P

CART KARTIKA : TQ kartika :)

EYJALUKMAN : hehee MERAH pun xd la reti sgt, try n error jgak (:

TERATAI : nak dua pun boleh kalau buat sendiri.hihik :D

CIK CHOKIE : ni cara paling mudah nak wat ros :)

NISA SYAFIE : thank you sudi cubaaa.cane leh tak jadi tu?pe yang xjadi?heee :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgt cntik1! yui lom pernh try..t InsyaALLAH..

try tgk cutes to you craft, hrga brg2 ok gak murah..

Fazreen Misbae said...

best!suke! boleh try buat jgk nanti... :)

MERAH said...

MISS YUI : cuba laa, syok wat bnda ni.hehee.oh thanks!leh tmbah tmpat shoppinggg (:

FAZREEN MISBAE : heheee, buat jgn xbuat :D

pelangi sepi said...

cantik la..kena cuba ni

Cik Ai said...

terima kasih tutonya,sangat bermanfaat nak ajar anak murid........

Durrah Acu said...

thanx 4 this tuto.... :) nk try lah

Durrah Acu said...

sy suka sy suka.... simple but cute

nur said...

tq=>
comey dan nampak senang..nak cuba..

Anonymous said...

tq=>
cute...dan nampak senang.. nak cuba lah

Anonymous said...

tq=>
nmpak comel sangat..nk cuba..hehe