Feb 13, 2012

Puding durian belanda

Assalamualaikum wbt

Siapa suka durian belanda? Aku! Durian belanda ni banyak khasiat dan yang paling significant adalah ia dapat merawat/menghindar penyakit barah/cancer & banyak lagi penyakit lain. Sejauh mana kebenarannya wallahulam. Tapi pastinya apa yang Allah ciptakan itu tidaklah sia-sia, kan? Butiran lanjut bolehlah di google sebab kali ni aku hanya nak berkongsi satu resepi puding menggunakan durian belanda.


Nilah rupanya durian belanda/soursop ouhh.sedap!


Biasa orang buat sorbet/ice-cream/iced-blended dengan durian belanda ni. Tapi kali ni aku nak try kelainan sikit. Puding dicipta dan rasanya boleh tahan. Gunakan buah yang dah masak ranum, isinya lembek-lembek. Rasanya yang masam-masam manis menyegarkan anak tekak saat pudding yang nyaman lalu di alur tekak. Cewahhh. Haha. Tak percaya cubalah! Sejauh mana khasiat buah ni kekal setelah masak aku pun tak pasti. Tapi untuk menghindar khasiat mati (ada ke istilah ni?hentam), letakkan buah akhir sekali setelah api dipadamkan.

Kalau nak dibandingkan durian dan durian belanda, aku lagi suka durian belanda (bukan lagi suka, masalahnya memang aku tak makan durian. Haha). Orang kata rugilah tak makan durian tapi, kita manusia ada pelbagai jenis dan perbezaan itu bukan sesuatu yang luar biasa, maka raikanlah perbezaan J

Jom-jom resepinya!


Bahan-bahan
1 mangkuk isi durian belanda
1 cawan susu pekat manis
5 gm serbuk agar-agar
5 cawan air

Cara-cara
1. Kisar sampai hancur isi durian belanda (jadi puree). Ketepikan.
2. Masukkan serbuk agar-agar dan air ke dalam satu bekas. Letak atas api dan kacau hingga larut.
3. Masukkan susu pekat dan kacau sehingga mendidih. Tutup api setelah mendidih
4. Masukkan puree durian belanda. Kacau rata.
5. Tuang ke dalam acuan. Sejukkan & hidang.


Gambar puding durian belanda sebelum disejukkan (:




13 comments:

Lea Isnawi said...

tak penah mkn durian belanda


=.="

norlieharumaini said...

mesti sedap agaknyakan... salam perkenalan ye..

♥ Cik Zack's ♥ said...

seriusly xpenah rasa duyan belanda. hehehe

salam kenal dri sy :)

petakbunga said...

Jom joint 1st GA petakbunga...
Gambar adalah bebas.. (: Asalkan hak milik sendiri.. bukan google org lain punya.
nk hantar gmbr adik yg pandai bergaya pn boleh.. abag hensem yg bergaya pn boleh.. ayah smart bergaya pn boleh.. makcik vouge yg bergaya pn boleh.. janji bergaya..:)

Azek zk said...

sedapnya. lama x mkn durian belanda.

syira rahim said...

kebetulan tengah lapar ni. hehe. nampak sedap.

A retarded kitty said...

*kesat air liur

nuyui a.k.a miss YUI said...

nyummy..

p/s: tq,yui dah add yer..

namia said...

bile mase buat nih? nih mesti time aku kat kl. unfair btol >.<

penggemar puding buah said...

Susah nak dapat buah durian belanda yang betul2 berkualiti sekarang. kalau dapat pun tak semua isinya elok. cari2 saya jmpa 1 website yg jual puri durian belanda online http://goo.gl/XoK4I tapi pasaran online drg terhad kat kl & selangor jer..

Masayu Hariati said...

Nakkk bila nak hantar ke rumah ni

Masayu Hariati said...

Mesti hanta nak etek

Masayu Hariati said...

Nakkk bila nak hantar ke rumah ni