Jan 25, 2011

Jagung manis lemak-lemak

Assalamualaikum wbt.

Lama dah aku tak update pasal makanan ni. Asyik terperak dalam hp je gambar-gambarnya. Ni punya resepi dah nak dekat 3 bulan aku peram. Hoho. Dah jadi jeruk kot. Benda ni aku buat masa duk Australia dulu, teringin sangat nak makan jagung dalam cup tu. Senang jak pun. Jom kita tengok camna nak buat.



Bahan-bahan : 

Jagung frozen (yang kernel sahaja)
Susu pekat manis
Mentega
Garam

Cara-cara : 

1. Ambil secawan dan kukus jagung tu biar masak. Sambil-sambil tu kacau la dia sikit-sikit.
2. Dah kuning cantik menawan dan berasap-asap bolehlah diangkat/alih.(dalam 15 minit gitu)
3. Letak dalam cawan dan tuang susu manis dalam satu sudu besar je.
4. Letak mentega dalam setengah sudu besar.
5. Kalau mentega kurang masin macam aku punya, tabur la garam sikit.
6. Rasa dan tambah la apa yang kurang (susu manis atau mentega)
7. Makan masa panas-panas. Nyum-nyum.

3 comments:

efa said...

semua dok wat entry pasal makanan ja...terus lapar..jagung 0h..sedap la..jgung bkar pon sedap gak :)

Encik Blogger said...

tadi dah order daging mask merah.. skng nak order jagung manis lemak lemak satoo!

ferry said...

wah sedapnya..